torstai 25. huhtikuuta 2013

Harjaterästä ja obeliskeja.

Nyt ne ovat täällä, obeliskit nimittäin. Näin vuosi sitten erään ranskalaisen puutarhanettikaupan sivuilla aivan ihanat obeliskit ja aloin haaveilla samantyyppisistä. Niiden tekoa viriteltiin jo viime kesänä, mutta projekti meni syystä tai toisesta saveen. Tänä keväänä etsiskelin sitten apujoukkoja omien verkostojeni kautta. Hyvä Ystäväni lupautui auttamaan ja minä lupasin hänelle Siipan avuksi. Ja tadaa - nyt ne ovat valmiit. Kaikki neljä. Yksi neljän tunnin rutistus sisältäen materiaalien haut ja valmista tuli. Näitä täytyy aina vähän väliä käydä ikkunasta ihastelemassa. Korkeutta näillä komistuksilla on kolme metriä, rinkuloitten halkaisija alhaalla 50 cm ja ylhäällä 30 cm. Kyllä nyt kelpaa kärhöjen kiipeillä! Viiniköynnöskin alkaa varmaan tuottaa satoa ihan eri tavalla, kuin maassa makaamalla :-). Kiitos kaunis vielä tekijöille!

Viiniköynnös ja obeliski.

Yksi näistä etsii vielä paikkaansa pihalla, mutta sillekin on jo kärhöt tilattu. Niin, ja tekijöillä on kuulemma tilauskirjat nyt kiinni, mutta jaan mielelläni piirustukset kiinnostuneille. Materiaalina on 8 mm harjateräs, joka on lähes yhtä halpaa kuin saippua. Harjaterästä meni tasan 70 m ja hintaa materiaaleille tuli yhteensä 30 e. Työn osuus on sitten tarina erikseen.

Työviikko lähenee vihdoin loppuaan ja huomenna vielä viimeinen rypistys ennen viikonloppua. Vihdoin ovat myös nämä ruukkunarsissit puhjenneet kukkaan ulkona. Tänään saatiin hankittua kasvusäkit ja nyt olisi enää kasvihuoneen kevätsiivous jäljellä. Sitten pääsee ulkokylvöihin käsiksi. Laitan loput kesäkukat ja vihannekset kasvihuoneeseen ruukkuihin kasvamaan. Todetusti toimii. Tämän kuvan myötä toivottelen teille aurinkoista viikonlopun odotusta!



maanantai 22. huhtikuuta 2013

Tuolin uusi takki.

Flunssaa pukkaa ja kun viikonloppuna ei juoksulenkille ollut siksi asiaa, jotain piti kuitenkin tehdä. Oli siis hyvää aikaa vaihtaa tuolien päälliset. Tai en minä niitä vaihtanut, niittasin uudet kankaat vanhojen päälle. Lopputulos oli omasta mielestäni varsin mainio. Etenkin kun projekti vei puolisen tuntia ja kankaalle tuli hintaa kokonaista 3 euroa ja sitä jäikin vielä.

Istuinten alapuoli ei kestä päivänvaloa, mutta eipä sitä tarvitse katsellakaan. Kuvassa näkyy istuinten alkuperäinen vihreä väri. Nitoja oli lainassa.

Vaihekuva nurjalta puolelta.


Tuoleista tuli kivannäköiset. Kyllä niihin nyt kelpaa taas vaatteita ja muuta rojua kasata päälle ;-). Olen tyytyväinen!


Paljon on uusia (ja vanhojakin) projekteja mielessä. Täytyy alkaa toteuttaa niitä yksi kerrallaan! Mukavaa alkanutta viikkoa! Kohta alkaakin jo kesälomakausi.

torstai 18. huhtikuuta 2013

Projektia pukkaa.

Käytiin eilen pääkaupunkiseudun toisella laidalla laatikkojen hakumatkalla. Mennessä oli tietysti ihan välttämätöntä poiketa Ikeassa. Jos ei muuten, niin ainakin niitä parin euron muovisia tarjottimia hakemassa. Ovat nimittäin loistoalusta taimiruukuille. Samalla reissulla tarttui haaviin Valtakunnan Prinsessan huoneeseen hylly ja rullakko piirustusvälineitä varten. Ajattelin huomenna ottaa härkää sarvista ja käydä sen kaatopaikan kimppuun, jospa siitä vielä sievän huoneen saisi.

Näin keväisin lähes parasta, mitä tiedän, on hypätä puutarhaan heti töistä tultua. Usein käsilaukkukin jää ulkoportaille, kun on niin kiire tutkia tilukset. Tänään kävin lähinnä läpi vahinkoja. Jänis oli popsinut suihinsa kultasateen ja maistellut myös magnoliaa. Tekisi mieleni singota mokoma otus Suomenlahden yli Eestiin. Yhden kotilonkin pongasin, mutta sen tyydyin jemmaamaan vaan jääkimpaleen alle ruukkuun.

Niin ja ne laatikot. Niistä tulee (huom. tulee - ei tulisi) makuuhuoneeseen kirjahylly. Ne täytyy vaan ensiksi maalata tai petsata tummanruskeiksi. Ja jostain pitää hommata vielä muutama lecaharkko sokkeliksi. Siitä tulee varmasti hieno!

Olen muutaman viikon taistellut sykemittarini kanssa, kun se ei jostain syystä löydä sykettä. Tänään laitoin sitten mittarin, vyön ja lähettimen huoltoon. Nyt sitten jännitetään, ehtiikö se HCR:ksi takaisin. Sykkeellä ei siellä ole niin väliä, mutta vauhtia haluaisin kyllä seurata. Lisää jännitystä elämään tuo orastava flunssa ja karhea kurkku. Tulisi sitten nyt, että olisin taas kahden viikon päästä juoksukunnossa!

Kevät tuntuu etenevän vauhdilla. Toivottavasti viikonloppuna paistaisi aurinko!

sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Koulintaa ja kangasmaniaa.

Taimikylvöjä on kiva tehdä. Siementen itämistä ja taimien kasvua on kiva seurata. Kasvimaata ja kasvihuonetta on kiva hoitaa. Mutta taimien kouliminen sucks! Argh! Tänään oli kuitenkin pakko astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja ryhtyä toimeen, jotta jotain saisi edes pelastettua kuihtumiselta. Paljon sainkin (tjaa - paljon on kyllä aika suhteellinen käsite) koulittua, mutta vielä olisi koulittavaa vaikka ja kuinka, kun ei poiskaan raaskisi heittää hyvin itäneitä taimia. Ja alkaa taas olohuoneessakin loppua tila kesken! *Huokaus* Toisaalta syksyllä on kyllä sitten mukavaa nakerrella selleriä ja popsia makeita tomaatteja.

Viidakko ennen ja jälkeen koulinnan.


Eurokankaassa (se kun on lähes ainoa kangaskauppa näillä main) on tullut ravattua viime viikkojen aikana enemmmän kuin viiteen vuoteen yhteensä. Palalaarit ovat oikeita aarreaittoja :-). Kivoja kankaita sopuhintaan! Mekot ovat tietysti ensimmäisenä mielessä, mutta eilen välähti, että paria löytöä voisi käyttää kahden tuolin päällystämiseen, kunhan vaan osaisin päättää kumpaa! Valtakunnan Prinsessalla ja Siipalla oli sama näkemys. Istuinten alkuperäinen väri on vihreä.
Kummasta tuolille uusi takki?

Ja niitä mekkokankaita. Niitä on sitten tullut taas hamstrattua. Näitä tulisi kiva mekko: ruutukangas liehuvaksi helmaksi ja tuosta turkoosipohjaisesta yläosa.


Tai näistä. Nämä ovat ainoat pakasta ostetut kankaat, kaikki muut on pengottu laareista. Ihastuin tuohon ranskalaiseen aiheeseen.


Ja tämä oli minusta yksi parhaista löydöistä. Tämän näen jo Mekkotehtaan Elina-mekkona. Kiitos ideasta M.!


Nyt pitäisi enää vaan ryhtyä toimeen ja laittaa ompelukone surisemaan! Ajankäyttö on siis organisoitava uusiksi :-).

Lumipeite on humahtanut viimeisen viikon aikana puoleen. Sinivuokotkin ovat jo kukassa koko seinustan leveydeltä. Ihanaa keväistä viikkoa vaan kaikille!


maanantai 1. huhtikuuta 2013

Katariina ja miesten paitakangas.

Lomareissulla piipahdettiin vielä Eurokankaassakin. Siellä oli laarillinen toinen toistaan pehmeämpiä paitakangaspaloja. Kuosit olivat selvästikin miesten paitakuoseja, mutta väliäkö sillä. Kangaspala lähti mukaani kokonaista 5 euron hintaan. Viime kesänä hankin itselleni Mekkotehdas-kirjan. Blogia olen seurannut jo pidempään. Kirjassa on toinen toistaan ihastuttavampia mekkoja, mutta en ole vaan saanut itseäni paikalliseen kangaskauppaan, sekun on kaupungin toisella puolelle. Mielummin menen näköjään Suomen toiseen päähään ostamaan sitä mekkokangasta!

No, loma saa kuitenkin minussa aikaan sen, että haluan tehdä jotain käsilläni. Niinpä oli aika tehdä se ensimmäinen Mekkotehdas-mekko. Malliksi valitsin Katariinan. Mekko valmistuikin tuota pikaa pääsiäisunnuntaina, vaikka olen käytännössä ihan aloittelija näissä ompelutöissä. Ikä on kuitenkin selvästikin tuonut mukanaan kärsivällisyyttä ja harkintakykyä. Ihan kelpo mekko tästä syntyi!



Koska kangas oli siniruutuinen ja vieläpä miesten paitakangasta, päätin ommella helmaan vielä brodyyrin. Valtakunnan Prinsessakin tykkäsi :-).


Nyt on kova hinku hankkia lisää kankaita, jotta pääsisi kokeilemaan muitakin mekkomalleja!

Niin ja se Marimekon jääkarhumarkiisi. Siitä tuli lattiatyyntynpäällinen. Nyt pitää vain löytää 100x70 cm tyyny tai kasapäin vanua!

Tyttöjen reissulla pohjoisessa.

Olen perinteisesti ajoittanut talvilomani pääsiäisen tienoolle kahdesta syystä; a) vielä ei ole pakko ajoittaa lomaa koulujen hiihtoloma-aikoihin ja b) toisinaan on jo niin lämmintä, että pääsiäisenä pääsee pihalle kuopsuttamaan. Jälkimmäinen ei tänä vuonna näyttänyt toteutuvan, joten päätimme vaihtaa maisemaa napapiirin tuntumaan. Ajan ja rahan säästämiseksi (todellakin - lentoliput tulivat junalippuja halvemmiksi!) lensimme Rovaniemelle palmusunnuntaina ja koituduimme pitkäperjantaina, mukava miniloma mummulassa.

Lomaan kuului aurinkoisia päiviä, ulkoilua (jostain syystä Valtakunnan Prinsessa päätti, että hiihtäminen hänen osaltaan on nyt sitten tässä, ei ikinä enää!) ja juoksulenkkejä. Yhtenä päivänä juoksin perinteisen siltojen lenkin, matkaa kertyi yhteensä 17,5 km. On herkkua juosta reittejä, joita ei koskaan juossut, kun matka taittuu huomaamatta. Yhteensä viime viikon aikana sain kasaan 45 juoksukilometriä, joten tästä on hyvä jatkaa! Erityisesti, kun HCR huhuilee jo kuukauden päässä, eikä Tukholmaankaan ole kuin pari kuukautta aikaa.


Löytöjä!

Koskaan en ole Rovaniemellä käynyt ja tullut tyhjin käsin takaisin. En nytkään. Tällä kertaa vaatekaupat jäivät koluamatta, mutta kirpputorit ravasimme läpi. Ja tietenkin Napapiirillä Marimekon tehtaanmyymälän - se kuuluu vakiopaikkoihin.

Marimekosta löysin kangastilkkuja yllätyspussissa.Yllätyspussissa siksi, ettei pussia saanut avata tutkiakseen tilkkujen kokoa. Rakastan yllätyksiä, ja nämä pussit sopivat minulle paremmin kuin hyvin. Ihan kivan kokoisia tilkkuja pussista paljastuikin. Taidan laittaa agentin asialle, ja hommata vielä toisenkin pussin!
Aikani näitä tilkkupusseja pyöriteltyäni löysin tieni palalaareille. Välillä inspiraatio iskee heti, kuten tällä kertaa. Nähtyäni tämän markiisikankaan tiesin heti, mitä siitä teen. Niinpä kangaspala päätyi ostoskoriini, tosi hetken asiaa mietittyäni.

Kiirastorstaina ravasimme varmaan kaikki kaupungin kirpputorit läpi - ainakin ne suurimmat. Aika paljon oli krääsää ja roinaa, kallista tavaraa tarjolla. Lopulta kuitenkin viimeinen paikka, joka oli vielä keskustan kirppis, palkitsi vaivan. Olen jo pitkään haikaillut maitotonkkia, mutta en ole raaskinut hankkia tai edes yrittänyt niitä mistään löytää. Nyt sellainen kuitenkin tupsahti eteeni kuin tilauksesta, ilman kantta tosin, mutta erittäin hyväkuntoisena. Ihan käsimatkatavarana tämä 50 litran pänikkä ei kotiin saapunut, vaan jäi odottelemaan etelän autokyytiä Rovaniemelle. Samaiselta kipputorilta löysin myös tuon pienen 50-luvun jakkaran. Sekin odotteli löytäjäänsä melkein tuon tonkan vieressä.
Kirpputorikierrokselta riensin sitten vielä ystäväni kanssa "perinteiselle". Laskeskelimme, että olemme suunnilleen 10 vuoden ajan käyneet aina perinteisesti syömässä (jostain syystä aina samassa ravintolassa!) ja parantamassa maailmaa. Niin tälläkin kertaa. Mukava ilta ja aika meni kuin siivillä, vaikka tällä kertaa aloitimmekin jo ajoissa. Eikä iltaa ilman kommelluksia. Saimme jotenkin sytytettyä toisen lautasliinoista tuleen illan päätteeksi!

Kaikki hauska loppuu aikanaan, niin lomakin. Toisaalta kangastilkut alkoivat jo hieman "poltella" kassissa, joten oli jo aikakin päästä ompelukoneen äärelle!

Rouva Kananen ja sinivuokot.

Pääsiäistä olen tänä vuonna jälleen viettänyt talviloman merkeissä. Viimeisiä päiviä viedään, mutta nautitaan niistä vielä täysillä! Olimme Valtakunnan Prinsessan kanssa tyttöjen reissulla Rovaniemellä viime viikolla, ja kotiuduimme pitkäperjantaina. Laitan reissusta oman juttunsa erikseen.

Tänä pääsiäisenä meille saapui Rovaniemen kautta ihana Rouva Kananen ja Valikoidut Munat. Kiitos vielä kerran Tyynelän poppoolle ihanasta yllätyksestä!

Aurinkoa ja lämmintä keliä on riittänyt kaikille, vaikka yöt ovatkin olleet kylmiä. Ostin jo ruukkunarsissejakin ja jätin ne jo ulos - toivottavasti eivät palellu! Kun tulimme pohjoisesta kotiin, huomasin seinustalla jotain sinistä. Voisivatko ne olla...? Kyllä vain, kaikesta tästä kylmyydestä ja viivästyneestä kevääntulosta huolimatta sinivuokot ovat päättäneet aloittaa kukintansa. Tervetuloa kevät!